Skip to main content

Schrijf een boek om meer bekendheid te krijgen

Schrijf jij een boek over jouw expertise of ervaring? Zorg dan voor een goede redacteur. Ik heb zelden een boek gelezen dat helemaal foutloos is en dat is niet erg, zolang het goed leesbaar is.

Redigeren en redactie voeren is mensenwerk, logisch dat er weleens een foutje over het hoofd wordt gezien. Als er bijvoorbeeld een keer ‘hun’ staat in plaats van ‘hen’, lees je daar gewoon overheen.

Het is pas vervelend als het stikt van de fouten. Dat leidt af van de inhoud en geeft het idee dat het boek slordig geschreven is. Dan is de inhoud misschien ook slordig en dat is vervelend als het over jouw expertise of bedrijf gaat.

Zoek meelezers en een goede redacteur

Een goede redacteur, liefst met veel ervaring is belangrijk. Niet alleen leest zij het boek op een andere manier, waardoor bepaalde zinsconstructies aangepast moeten worden, ook ziet een redacteur fouten of onregelmatigheden waar je als schrijver vaak overheen leest.

Voordat je boek naar een redacteur gaat, kun je mensen uit je omgeving vragen om je boek extra kritisch te lezen. Wanneer je bij voorbaat laat weten dat je blij bent met kritiek en je niet beledigd zult zijn, zullen ze je hopelijk eerlijk hun mening geven.

Wat doet een redacteur precies voor jouw boek?

Een redacteur begint met het bekijken van de leesbaarheid. Wisselen langere en kortere zinnen elkaar af, leest het prettig en klopt het verhaal? Zijn de tijden (verleden, tegenwoordig, toekomstig) goed gebruikt en is de opbouw logisch? Kloppen de (plaats)namen? Is het actief geschreven?

Verder verbetert de redacteur spel-, stijl- en grammaticafouten, kijkt of de taal consequent is gebruikt (woorden, maar ook hoofdletters, streepjes, interpuncties), verwijdert overbodige woorden en stopwoordjes en neemt contact op met de schrijver als iets onduidelijk is.

Wat doe jij voor je boek?

Maak een hoofdstukindeling zodat je boek een logische opbouw heeft. Probeer tijdens het schrijven niet op de spelling en grammatica te letten. Leg je boek als het klaar is een tijdje weg, herlees het en bekijk dan pas of je fouten kunt ontdekken en verbeteren.

Let op: schrijven is schrappen. Schrap alle overbodige tekst (en dat is meestal veel) en lees je boek daarna hardop alsof je iemand voorleest. Klopt het nog? Wanneer jij hapert, doet je lezer dat ook. Struikel jij over je woorden? Je lezer ook.

Wees vriendelijk voor je lezers en maak je boek foutloos en prettig leesbaar. Succes met schrijven!
Als je er niet uitkomt, neem dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.op met tekstenredigeren.nl.