Skip to main content

teksttips

Tips voor (online) teksten:

Schrijf kort en bondig

Schrijven is schrappen. Overbodige woorden zijn vaak 'lege' woorden, zoals erg en heel. Koud is koud en heel koud maakt het niet kouder.

Woorden herhalen

Heb je een stopwoordje? Dan lees je daar zelf meestal overheen. Laat je tekst door anderen lezen, die zien jouw stopwoordjes wel.
Veel voorkomende stopwoordjes: dan, dus, maar.

Overdrijf niet met zoekwoorden 

Vermijd om in een kort stukje tekst de woorden waar het om draait te veel te gebruiken. Sommigen denken dat dit goed is voor de zoekmachines, maar zelfs zoekmachines haken af bij te veel herhalingen.

Zoekwoorden

Bij Google wordt maar weinig gezocht op één, twee of drie woorden. De meeste zoekopdrachten bestaan uit vier of meer woorden. Combinaties van belangrijke woorden in de tekst verhogen je vindbaarheid.

Actieve taal 

De woorden zullen, kunnen en worden, maken een tekst passief en doen slechts een belofte, maar kun je die belofte waarmaken? Natuurlijk maak jij de belofte waar. Dus niet 'We kunnen je helpen om …', maar 'We helpen je om …' en niet 'Dat wordt voor je gedaan door ons', maar 'Dat doen we voor je'. Maak je tekst actief!

Te lange stukken tekst

Mensen scannen een pagina voordat ze hem lezen. Knip daarom je tekst in korte leesbare stukjes en zet boven ieder tekstje een kopje. Is het kopje interessant? Dan lezen ze de rest van de tekst ook.

Wees origineel

Gebruik zo weinig mogelijk bestaande uitdrukkingen. Maak je tekst origineel en van jou. Probeer de regel: 'Show, don't tell' toe te passen. Je lezer is slim, je hoeft niet alles uit te leggen. Maak alleen gebruik van spreekwoorden en gezegdes als je weet hoe je ze moet gebruiken.

Saaie tekst

Bij een saaie tekst haakt je lezer af. Logisch. Probeer de tekst met praktijkvoorbeelden en misschien met een vleugje humor aantrekkelijk te maken. Ook de gebruikte taal maakt een tekst saai of niet. Kijk maar eens naar ambtelijke en juridische teksten. Vertaald naar normaal Nederlands zijn zelfs die teksten prettig om te lezen.

Ingewikkelde zinsconstructies

Maak zinnen niet onnodig ingewikkeld. Knip ze in stukken, gebruik normale taal en zeg wat je te zeggen hebt. Schrijf in spreektaal. Doe alsof degene voor wie je schrijft tegenover je zit. Dan gebruik je ook geen alinea-lange zinnen. Dat doe je ook niet als je tegen iemand praat.

Wissel korte en lange zinnen af

Afwisseling van lange en korte zinnen maakt je tekst interessant. Speel hiermee in je tekst. Wordt je verhaal spannend, maak je zinnen dan steeds korter.

Schrijf positief

Breng je lezer in een goede stemming met positieve teksten. Schrijf wat wel kan i.p.v. wat niet kan. Tenzij je natuurlijk droevige verhalen vertelt of begrafenisondernemer bent.

Witruimte

Schrijf je pagina niet vol; gebruik voldoende witruimte. Begin regelmatig op een nieuwe regel en knip je tekst in alinea's met een witregel ertussen. 3 tot 5 regels per alinea is voldoende voor online teksten. Dat leest een stuk fijner.

Spelfouten 

Spelfouten in een tekst zijn knullig en je hebt kans dat je lezer je niet serieus neemt. Laat iemand je tekst controleren voor publicatie/verzenden. Het klinkt heel vanzelfsprekend, maar gebeurt helaas nog veel te weinig.

Controleer je tekst

Leest je tekst lekker? Probeer het zelf door het hardop te lezen. Haper je met praten, dan hapert je lezer bij het lezen. En laat je tekst een dag liggen. Morgen kijk je met een nieuwe frisse blik naar je proza.


Handige tips voor goede mailings, websites en brochures staan ook op draaiboek voor succeste(k)sten. Kijk ook op deze tips, Belgisch, maar absoluut de moeite waard!