boeken redigeren

boeken redigeren

Bij het redigeren van fictie en non-fictie (management)boeken gaat het om het controleren op stijl-, spelling- en grammaticafouten, kijken of het verhaal klopt en logisch in elkaar zit en verwijderen van overbodige woorden en stopwoordjes. Een boek is informatie en/of ontspannend en leest prettig. Lees ook mijn blog: wees je eigen redacteur.

Opbouw van een boek

De opbouw van een boek is belangrijk. Het begin zorgt dat de lezer verder wil lezen om meer te weten te komen of het boek opzij legt. Hoe vaak komt het niet voor dat je hoort: 'Er was niet doorheen te komen'. En dan gaat het nog maar om de eerste bladzijden. Bij een non-fictieboek helpt het om eerst de hoofdstukindeling te maken.

Beoordeel je boek 

Weet je hoe jij je boek in eerste instantie zelf kunt beoordelen? Door het hardop (voor) te lezen. Waar jij hapert, hapert je lezer ook en waar jij in de knoop komt met de tekst, doet je lezer dat ook. Voordat je veel geld uitgeeft aan redigeren en drukken van je boek, laat het aan een paar mensen lezen en vraag om eerlijke feedback. Niet ieder boek is geschikt voor een groot publiek.

Een roman of literaire novelle

Er is natuurlijk een verschil tussen een romannetje dat je in één adem uitleest en een literaire novelle. Een literair boek schrijven is niet voor iedereen weggelegd. Maar daar gaat het in eerste instantie niet om. Schrijf gewoon het boek dat je wilt schrijven. Pas als je het geschreven hebt, kun je het kritisch nakijken en beoordelen of het geschikt is voor anderen.

Geredigeerde boeken

Naast redigeren van de boeken 'Vlindertaal' en 'Het geheim van het elfje' van Barbara Kerstens, 'De rode hack' van Brenno de Winter, 'Jong geleerd, oud gedaan', een boek over alle oud-spelers van Feyenoord van Peter Dijkhoff en hét boek over 'Interne communicatie' van Huib Koeleman, heb ik coaching- en hobbyboeken, managementboeken, thrillers, romans, een dagboek, een boek met tips en trucs om er goed uit te zien en diverse leer-, hand- en trainingsboeken over uiteenlopende onderwerpen geredigeerd en aangepast. 

Loop je vast tijdens het schrijven van je boek?

Heb je een idee voor het schrijven van een boek, maar komt het er niet van om het op papier te zetten of loop je vast tijdens het schrijven? Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook als jij je boek wilt laten redigeren, beoordelen of in eigen beheer uitgeven, kan ik je helpen.

Kijk hier voor taaltips. Handig voor het redigeren van je boeken.

UA-41958947-1