brieven redigeren/herschrijven

Een brief met fouten oogt slordig. Laat je brieven redigeren voor verzending.

 

Er zijn veel soorten brieven. Bepaalde brieven zijn zo belangrijk dat je toekomst ervan af kan hangen, zoals sollicitatiebrieven. Hoe valt jouw brief op tussen al die andere brieven?

  • Wat zet je boven de brief?
  • Wat schrijf je in de brief?
  • Is je brief foutloos?
  • Wat is de 'tone of voice'?
  • Is je brief prettig leesbaar?
  • Maakt jouw brief nieuwsgierig? 
  • Geef je antwoord op de vragen?

Persoonlijke of zakelijke brieven redigeren

Er is een groot verschil tussen een zakelijke en een persoonlijke brief. Een zakelijke brief is formeler en je schrijft naar iemand die je misschien niet kent. Je weet soms zelfs niet of de brief bestemd is voor een man of een vrouw. Dat neemt niet weg dat een brief met fouten altijd slordig overkomt. Een brief geeft vaak een eerste indruk. Laat die dan meteen goed zijn.

Gegevens op de brief

Vergeet niet de datum en plaats van waar je schrijft te vermelden. Wanneer je een antwoord terug verwacht, vergeet dan niet je naam, adres en woonplaats te vermelden. Wanneer je de brief (kopie) ook naar iemand anders stuurt, vermeld dit dan, bijvoorbeeld cc en dan de naam.   

Sollicitatiebrief

Als je reageert op een sollicitatie, ben je misschien een van de tientallen of zelfs honderden sollicitanten. Zorg ervoor dat jouw brief eruit springt door de vorm, de taal, de kleuren of de manier waarop je hem verstuurt. Houd rekening met de functie waarop je solliciteert. Stuur je een foto mee? Dan geen vakantiekiekje, maar een goede pasfoto. Lees ook sollicitatiebrief schrijven.  

Extra service van tekstenredigeren.nl

Naast de teksten nakijken op fouten heeft tekstenredigeren.nl een extra service:

Wanneer je vandaag je brief digitaal stuurt naar tekstenredigeren.nl ter controle, dan ontvang je de aangepaste en gecontroleerde versie morgen... en misschien zelfs vandaag nog gecorrigeerd terug.

Kijk hier voor taaltips.

Heb je vragen over het schrijven van een brief? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

UA-41958947-1