Sollicitatiebrief schrijven

Naar aanleiding van…
Naar aanleiding van uw vacature… Nee, nee, nee! Zo begint iedereen zijn sollicitatiebrief. Jij moet opvallen, want je wilt op zijn minst uitgenodigd worden voor een gesprek. Vermijd in ieder geval de standaardzinnetjes en helemaal dat het ‘een uitdaging’ voor je is. Dat is het namelijk voor iedereen. Niemand begint zomaar aan een nieuwe baan.

Opvallen
Jouw brief moet opvallen. Hoe je dat doet? Pak het anders aan. Zeker anders dan de mensen die een standaardsollicitatiebrief met cv hebben waar ze alleen de naam en de functie veranderen. Laten weten dat je geschikt bent voor de functie, dat doe je al in je cv. Daar staan je capaciteiten, ervaring, opleidingen, etc. Die hoef je niet nog een keer op te schrijven.

Laat zien wie je bent
Laat zien waarom ze jou uit al die sollicitanten moeten kiezen en uitnodigen voor een gesprek. Hoe je dat doet? Nou, als jij op een functie voor marketeer reageert, reageer dan als marketeer. Is de vacature voor een verkoper? Reageer dan als een verkoper. Durf jezelf te laten zien. Vragen ze om een duizendpoot, geef ze dan een duizendpoot. 

Citeer anderen over jezelf
Met onze calvinistische inslag vertellen we niet zo snel dat we ergens echt goed in zijn. Dat hoeft ook niet. Je kunt de mening van anderen over jou opschrijven: ‘Ik ben een verbinder en heb prima contactuele eigenschappen (volgens anderen) die me in deze baan van pas komen’ of: ‘Ik hoorde pas geleden iemand vertellen dat ik een pietje precies ben.’

Doe het anders
Houd de vacature voor ogen, maar reageer anders dan anderen. En dan bedoel ik niet je foto, want die moet laten zien wie je bent. En stuur alsjeblieft geen foto mee van je vakantie op Ibiza, maar gewoon een normale foto waar je goed op te zien bent. Nee, anders op de manier van durven. Jij bent toch de enige echt geschikte kandidaat voor die functie? 

Moeilijk?
Vind je het moeilijk om zo een sollicitatiebrief te schrijven? Laat mij het dan doen. Ik ben daar best goed in (volgens anderen). Pas geleden heb ik een sollicitatiebrief voor iemand geschreven en die werd meteen de volgende dag uitgenodigd voor een gesprek. Dat wil jij toch ook? Nou, waar wacht je dan op?

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

UA-41958947-1