Skip to main content

Wees je eigen redacteur

Steeds meer mensen schrijven een eigen boek. Een levensverhaal, een roman of thriller of een boek om het eigen beroep of bedrijf te promoten. Stuur het boek als het af is niet direct naar een uitgever, maar laat het een tijdje liggen, kijk er dan kritisch naar en vraag mensen uit je directe omgeving het kritisch te lezen.

Stopwoordjes

Misschien valt het jou als schrijver niet op, maar juist een proeflezer kan snel aangeven wat jouw stopwoordjes zijn. Met de functie ‘zoeken’ in Word kun je zien hoe vaak je het woordje gebruikt en in de meeste gevallen kun je het weghalen. Een stopwoordje in spreektaal hoort bij degene die het zegt, in schrijftaal kan het behoorlijk irritant zijn.

Woorden zonder functie

Naast stopwoordjes zijn er overbodige woorden die in spreektaal niet opvallen, maar geschreven geen functie hebben. Dit zijn vooral de woorden die iets benadrukken, zoals heel, erg, altijd. Als we die woorden nader bekijken, zien we de nutteloosheid in. Iets is heel mooi, is het dan mooier dan mooi en hoeveel mooier? Als iemand erg ziek is, hoeveel erger is erg dan? En is altijd echt wel altijd?

‘Maar’ en ‘en’

Al eerder heb ik geschreven over het woordje ‘maar’. Dit woord geeft meestal een tegenstelling aan – ik heb veel, maar jij hebt meer. Het wordt echter te pas en te onpas – onterecht – gebruikt als verbindingswoord tussen twee zinnen. Het woordje ‘en’ vormt een gemakkelijke verbinding tussen twee zinnen, maar is vaak volstrekt overbodig. Het kan de tekst zelfs een beetje zeurderig maken.

Spellingscontrole

In Word kun je absoluut niet volledig vertrouwen op de spellingscontrole. Toch is het de moeite waard om het te gebruiken. Je haalt in ieder geval het teveel aan spaties eruit en er komen fouten tevoorschijn die je over het hoofd hebt gezien. Waar je zeker niet op kunt vertrouwen, zijn samengestelde woorden en verbindingsstreepjes. De spellingscontrole is een hulpmiddel waar je kritisch mee moet omgaan.

Kritisch zijn op je verhaal

Wanneer je een boek wilt uitgeven, bedenk dan of het voor een groot publiek, de eigen kring of alleen voor jou interessant is. Je moet of een bekende Nederlander zijn of met een heel goed verhaal komen, wil jouw boek door een gerenommeerde uitgever uitgegeven worden. Er zijn veel andere mogelijkheden, maar verwacht niet meteen dat je boek een bestseller wordt.

Bestsellers schrijven

Je bent niet direct een schrijver van bestsellers, hoe interessant jouw verhaal ook is. Om je schrijfstijl te laten beoordelen, kun je meedoen aan schrijfwedstrijden, bijvoorbeeld op de website van schrijven online. Ook zijn er mogelijkheden om tips en adviezen te krijgen van mensen die verstand hebben van boeken en van schrijven.