Worstel jij ook met het schrijven van je scriptie?

Wat zou het goed zijn als mijn werk overbodig zou zijn. Dat iedereen op school een gedegen basis krijgt van de Nederlandse taal en dat het niet meer nodig is om bijvoorbeeld scripties van universitaire en hbo-studenten na te kijken op fouten omdat ze de taal perfect beheersen. Helaas is dat niet zo. Ik houd voorlopig dus genoeg werk.

Een paar jaar geleden werd mij gevraagd om les te geven aan een hogeschool (hbo-opleiding) omdat een aantal studenten niet toekwam aan het afronden van de scriptie en dus niet kon afstuderen. Dit was niet alleen vervelend voor de studenten, ook de school had hierdoor minder afgestudeerden per jaar.

De grootste klacht van de studenten was dat ze nooit les hadden gekregen in het schrijven van rapporten, verslagen en andere (zakelijke) teksten. Ze hadden mijn lessen liever in het eerste of tweede jaar gehad. Dat had het schrijven van belangrijke documenten een stuk gemakkelijker gemaakt en dan hadden ze niet zo geworsteld met hun scriptie.

Volgens dagblad Trouw is er bezorgdheid over de groeiende populariteit van betaalde scriptiebegeleiders. Ik vind dat de kop een verkeerd beeld geeft. Er zou bezorgdheid moeten zijn over het gebrek aan goed onderwijs dat scriptiebegeleiders onnodig zou maken. Onderwijskrachten krijgen slechts 15 uur voor begeleiding aan studenten voor hun scriptie.

Toen ik lesgaf aan de hogeschool, heb ik een leidraad voor het schrijven van een scriptie geschreven. Blijkbaar is dit vaak gedeeld, want ik krijg regelmatig aanvragen van studenten die dit document hebben gelezen. Onlangs werd ik gewezen op de website communicatiewetenschap.nl dat ook handig is om door te nemen bij het schrijven van een scriptie, ook al is het specifiek voor de opleiding communicatie voor Inholland geschreven.

Ken jij iemand die toe is aan het schrijven van een scriptie? Stuur dan dit bericht even door. Wellicht heeft diegene er iets aan.

Ik wens alle studenten succes met het schrijven van hun scripties en bij het afstuderen!

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

UA-41958947-1