Skip to main content

teksten inkorten/herschrijven

'Soms is het moeilijk de juiste woorden te vinden.'

Is je tekst te lang(dradig), krijg je niet de juiste toon te pakken, is het wollig geschreven of krijg je het niet op papier zoals je wilt? Past je brief net niet op dat A4'tje of weet je niet de juiste kopjes voor de teksten op je website te vinden? Heb je een boek geschreven en wil je de lay-out aanpassen? Is je scriptie goed qua inhoud, maar veel te lang? 

Tekst is te lang(dradig)

Bij te lange zinnen, niet al te interessante teksten of te veel informatie haken mensen snel af. Probeer korte zinnen, afgewisseld met wat langere te zinnen gebruiken en korte alinea's met kopjes. De kopjes boven de alinea's zijn belangrijk omdat de meeste mensen de tekst 'scannen' voordat ze besluiten of ze verder lezen. Wanneer de kopjes interessant zijn en op de tekst slaan, dan is de kans groot dat ze het hele document lezen. 

De juiste toon

Soms is het moeilijk de juiste toon te vinden. Een trucje hiervoor is om te doen alsof je tegen iemand uit jouw doelgroep praat en deze tekst op papier te zetten. Lees het voor de zekerheid nog even hardop om te zien of de tekst lekker loopt en laat het iemand lezen die echte feedback durft te geven. Houd rekening met je doelgroep door geen (of juist wel) moeilijke woorden en zinsconstructies te gebruiken.

Woorden schrappen

Weet je wat jouw stopwoordjes zijn? Nee? Vraag dan iemand om jouw tekst te bekijken. Die haalt de stopwoordjes er zo uit. Selecteer ook de tekst eens om te zien hoeveel keer er 'dan', 'dus' en 'maar' in staat. Een leuk instrument hiervoor is de Belgische website woordentellen.be. Veel van deze woorden kun je schrappen. Probeer niet te overdrijven. Leuk is leuk, heel leuk maakt het niet leuker.

Vrijblijvend contact met tekstenredigeren.nl

Neem vrijblijvend contact op met tekstenredigeren.nl dan kijk ik hoe ik je kan helpen. 
Na een eventueel proeftekstje geef ik een prijs of maak ik op verzoek een offerte.

Kijk ook eens naar mijn taaltips.

Met tekstenredigeren.nl krijg je de woorden op papier zoals je wilt.