handboek redigeren/schrijven

Het handboek, ook wel manual genoemd, is een inspiratiebron en een meetlat voor alles wat het bedrijf/de organisatie uitdraagt. Voor nieuwe medewerkers is na het lezen van het handboek duidelijk bij wat voor soort bedrijf ze werken, waar ze zich aan moeten houden, wat van ze verwacht wordt en waarmee ze zich kunnen identificeren.

Inhoud van een handboek

De visie en missie van het bedrijf, hoe de organisatie in elkaar zit, hoe er met elkaar en met de klanten wordt omgegaan, de secundaire arbeidsvoorwaarden en zaken die op de specifieke organisatie zijn gericht, staan in het handboek beschreven. Er zijn verschillende handboeken, van heel beknopt tot zeer uitgebreid. 

Stijlboek

Ook kun je in een handboek opnemen hoe je je als bedrijf naar buiten presenteert. Dat wil zeggen welk logo je gebruikt, hoe de tone-of-voice is, welk kleurenpallet en welke lettertypes je gebruikt en hoe bijvoorbeeld je bedrijfshandtekening eruitziet. Dat kun je vastleggen in een stijlboek als onderdeel van je bedrijfshandboek.

Naslagwerk

Het voordeel van een handboek of manual is dat het gebruikt kan worden als een naslagwerk. Alle (nieuwe) regels, instructies, visies, e.d. kunnen er in verwerkt worden.

Het is handig om van het handboek of de manual een losbladig systeem te maken, zodat wijzigingen gemakkelijk tussengevoegd kunnen worden.

Expertise bedrijfsleven

Bij het redigeren van bestaande handboeken of manuals kan, indien gewenst, gebruik gemaakt worden van de expertise die ik tijdens mijn loopbaan in het bedrijfsleven (management- en directiefuncties bij Dille & Kamille) heb opgedaan.

De handboeken die ik voor deze bekende winkelketen heb geschreven, waren voor het winkelpersoneel, voor leidinggevenden en voor franchisenemers.

Ik kom graag langs

Om een handboek of manual te schrijven of te redigeren, is het belangrijk om het bedrijf/de organisatie te kennen. Ik kom graag langs om de mogelijkheden te bespreken.

Lees ook mijn bericht over een handboek voor jouw bedrijf of organisatie.

Bel (06 8333 4501) of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om een afspraak te maken.

 

 

UA-41958947-1