Skip to main content

Wat werkt beter, korte of lange zinnen?

Onlangs liet een klant mij weten dat ze het er niet mee eens was dat ik van haar korte zinnen langere zinnen had gemaakt. Gelukkig kon ik haar uitleggen dat je zinnen niet zomaar korter kunt maken door een punt te plaatsen en de volgende zin te beginnen met ‘en’ of ‘maar’. Korte zinnen zijn zelfs niet altijd beter, bij een ingewikkeld onderwerp begrijpt de lezer bij lange zinnen vaak beter wat je bedoelt.

Met een goede balans leest de tekst prettiger

Een goede balans tussen korte en lange zinnen is belangrijk in een tekst. Korte zinnen trekken de aandacht van de lezer, verhogen het tempo van de tekst, creëren duidelijkheid en geven teksten meer energie. In langere zinnen kun je meer informatie kwijt en langere zinnen maken dat de lezer het verhaal stap voor stap kan volgen. Een combinatie van korte en lange zinnen is de beste manier om je verhaal te vertellen.

Verschillende functies

Korte zinnen en lange zinnen hebben verschillende functies. Een korte zin heeft een ander effect op de lezer dan een lange zin. Bij te veel korte zinnen is het verhaal schokkerig en moeilijk te volgen. Een wetenschappelijk artikel heeft vaak langere zinnen nodig om de informatie duidelijk over te brengen, maar bij te veel lange zinnen kan het verhaal moeilijk te lezen en saai zijn. Zorg voor een goed leesbare tekst met afwisselend korte en lange zinnen.