Skip to main content

Wat is dat nou precies, dat teksten redigeren?

Redigeren is volgens De Dikke van Dale: de redactie voeren. Dat zegt niet zo veel. Het wordt duidelijker als je weet dat een van de vertalingen van redactie is: het in orde maken. Redigeren is dus het in orde maken van de tekst. Het in orde maken van een tekst kan heel veel zijn, bijvoorbeeld:
- Spelfouten verbeteren
- Grammaticale fouten verbeteren
- Stopwoordjes weghalen
- Overbodige woorden weghalen
- Zinnen gemakkelijker laten lopen
- Tekst leesbaarder maken
- Leestekens toevoegen en/of weghalen
- Tekst inkorten

Wat er met je tekst gebeurt tijdens het redigeren is ook nog eens afhankelijk van wat voor soort tekst het is.

Document

Een document is duidelijk, overzichtelijk, natuurlijk foutloos en voor de doelgroep geschreven. Het document heeft een korte inleiding, duidelijke kopjes die aangeven wat eronder beschreven staat en een afsluiting. Verwijzingen staan als voetnoot onder aan de pagina of aan het eind van het document. Via verwijzingen in Word kun je gemakkelijk een voetnoot of een citaat invoegen en de bronnen beheren (bijvoorbeeld APA).

document redigeren

Website

Een website spreekt de lezer direct aan of niet. De lezer scant de tekst, dus de kopjes en de menustructuur zijn erg belangrijk. Met een hoop technische gegevens schrik je de lezer snel af, tenzij de doelgroep uitsluitend uit technici bestaat. De lezer wil onmiddellijk zien of hij op de goede website is, anders zoekt hij verder. Schrijf daarom een aansprekende korte tekst op de homepagina, die neerkomt op: heeft u een probleem/wens? Wij hebben de oplossing!

Blog

Een goede en prettig leesbare tekst is het belangrijkst in een blog. Dat betekent een goed of leuk onderwerp, korte en langere zinnen die elkaar afwisselen, geen langdradige zinnen, actief en goed geschreven met een aansprekend onderwerp of gewoon een leuk verhaal. Omdat een blog geschreven op een website bijdraagt aan een goede vindbaarheid, is het van belang om de juiste zoekwoorden te gebruiken zonder dit te overdrijven.

Nieuwsbrief

Maak direct duidelijk waar je nieuwsbrief over gaat met verwijzingen naar de artikelen. Maak de artikelen niet te lang en gebruik de functie ‘lees meer’ bij langere teksten. De nieuwsbrief bevat vooral informatieve teksten en niet alleen reclame voor jouw bedrijf. De artikelen zijn duidelijk te herkennen door het gebruik van informatieve koppen. Voeg een extra dimensie toe door middel van afbeeldingen.

Boek

Een boek schrijven is vaak een project voor langere tijd, soms zelfs voor jaren. Een boek schrijven bestaat uit meerdere onderdelen:
- Schrijven
- Schrappen
- Verbeteren
- Laten proeflezen
- Redactie-klaar maken
- Uitgeverij zoeken of zelf uitgeven

Mijn ervaring is dat veel schrijvers na het eerste onderdeel denken klaar te zijn. Nog even iemand die de fouten eruit haalt en dan naar de uitgever die je met open armen ontvangt. Dat is dus niet zo. Een goed boek schrijven is heel hard werken en het is een vak dat niet voor iedereen is weggelegd.

Tekstenredigeren.nl

Ik pretendeer niet om goede documenten te kunnen opstellen, een website technisch te kunnen laten werken, een blog over ieder willekeurig onderwerp te kunnen schrijven, te weten wat iedere doelgroep van een nieuwsbrief verwacht of een boek voor iedereen te kunnen schrijven. Ik kan je wel helpen met de teksten, de structuur, logica, opbouw en duidelijkheid. Ik kan zelfs je teksten herschrijven tot prettig leesbare, informatieve of leuke teksten voor jouw doelgroep.