Vind jij foutloze teksten schrijven belangrijk?

Misschien denk je dat fouten in de tekst niet zo belangrijk zijn als de boodschap maar overkomt. Maar heeft je lezer dezelfde mening? Of denkt hij dat slordigheidjes in de tekst misschien ook slordigheidjes zijn in contact hebben, in zakendoen of in je werk?

Vaak krijg ik de vraag wat teksten redigeren is of de opmerking: ‘Dat is toch gewoon de d’s en de dt’s verbeteren?’ Ik kan je verzekeren dat het veel meer is.

Spelling

Onder spelling vallen werkwoordsvormen, maar ook samengestelde woorden − wanneer schrijf je iets aan elkaar, wanneer komt er een verbindingsstreepje tussen en wanneer zijn het toch twee woorden? − aanhalingstekens (of niet), opsommingen − wanneer schrijf je een hoofdletter, komt er een punt, een komma of niets achter? – en de onvermijdelijke schrijffoutjes waar je iedere keer overheen leest.

Stijl

Schrijf in schrijftaal in plaats van spreektaal en vermijd overbodige woorden, tenzij dit voor de tekst/het verhaal noodzakelijk is. Pas de stijl aan je doelgroep aan. De teksten voor het niveau lagere school schrijf je anders dan de teksten voor academici.

Grammatica

Gebruik de goede persoonsvorm, consequent taalgebruik, de juiste verwijswoorden (die, dat, wat…), consequent gebruik van de verleden of tegenwoordige tijd. Schrijf geen stopwoordjes en gebruik interpuncties goed.

En nog veel meer…

Leest de tekst prettig, is het duidelijk en begrijpelijk voor de doelgroep (wat is jouw doelgroep), staan er herhalingen in de tekst? Komt je boodschap over?

UA-41958947-1