Skip to main content

Teksten als onderdeel van de identiteit van je bedrijf

Organisatie-identiteit

De identiteit van je organisatie kun je op veel manieren tonen, bijvoorbeeld met symbolen, zoals een logo, bedrijfskleuren, de huisstijl en de bedrijfsnaam. Dan is er het gedrag, hoe treed je als bedrijf naar buiten, hoe produceert je de producten/diensten, is er sprake van maatschappelijk verantwoord ondernemen? En zeker niet als laatste de communicatie. Hoe communiceer je naar klanten, hoe communiceer je intern?

De organisatie-identiteit in teksten

De identiteit van de organisatie haal je ook uit teksten. Teksten op de website, in nieuwsbrieven en in on- en offline advertenties, maar ook in documenten, facturen, handboeken en e-mails. Ook hier is sprake van symbolen, merkwaarden, gedrag en communicatie. Wat wil je uitstralen? Wie wil je zijn als bedrijf? In teksten kun je het gedachtegoed over laten komen.

Tekstsymbolen

Onder symbolen in teksten vallen de gebruikte lettertypes, -groottes en -kleuren. Eenduidigheid in het gebruik hiervan maakt een bedrijf herkenbaar. Als uitgangspunt kan je het bedrijfslogo nemen met bepaalde kleuren en lettertypes. Het vaststellen van de tekstsymbolen maakt het gemakkelijk als er verschillende mensen aan een document werken. Leg de lettertypes en de kleuren (CMYK of RGB) in een merkboek vast.

Tekstgedrag

Welke taal gebruik je? Natuurlijk taal met respect voor klanten, leveranciers en collega's en foutloos in spelling, stijl en grammatica. Verder stel je vast om het groene of witte boekje voor de spelling te gebruiken. Onder tekstgedrag valt ook de 'tone-of-voice'. Hoe kom je over? Zakelijk of juist persoonlijk? Op afstand of benaderbaar? Direct of indirect? Over tekstgedrag zijn veel afspraken te maken.

Tekstcommunicatie

Hoe communiceer je schriftelijk? Spreek je klanten, collega’s en leveranciers aan met u of je/jij? Vertel je jouw verhaal of juist wat klanten willen horen? Heb je je klanten voor ogen of wil je liever laten weten wie jij bent, wat voor bedrijf je hebt en hoe je het hebt opgebouwd? Is er een bepaalde afstand in je taalgebruik? Ben je alleen zakelijk of ook persoonlijk?

Ondertekenen van e-mails, brieven

De handtekening onder brieven en e-mails voor iedereen in het bedrijf kun je slechts laten verschillen in naam en verder herkenbaar maken met het logo en de kleuren van het bedrijf. Hoe leuk het ook is om creatief te knutselen, laat de marketingafdeling het template maken, zodat het professioneel oogt en iedereen er gebruik van maakt.

Redigeren van teksten

Zelfs de beste tekstschrijver leest weleens over de eigen fouten heen. Laat alle belangrijke schriftelijke communicatie controleren door iemand die daar goed in is. Er zijn veel tekstbureaus of zelfstandigen die gespecialiseerd zijn in het redigeren van teksten. Uit de kwaliteit van je teksten blijkt de kwaliteit van je bedrijf.