Skip to main content

(Her)schrijven

Wat wil je nou eigenlijk zeggen?

Soms kom je een tekst tegen die precies beschrijft wat jij doet of wat jij wilt zeggen. Maar die tekst kun je niet gebruiken, want dat is plagiaat.
Hoe jij je best ook doet, je krijgt je verhaal niet zo op papier als jij bedoelt. Of je hebt opgeschreven wat je bedoelt, maar de tekst is veel te lang geworden. En je weet natuurlijk dat mensen afhaken bij enorme lappen tekst. Of misschien zit je zo aan je vakjargon vast, dat je nu al weet dat jouw teksten voor anderen niet goed leesbaar zijn. Hoe los je dat op?

Een paar woorden

Vaak is schrappen in je tekst genoeg om duidelijk over te brengen wat je wilt zeggen. Want waar gaat het over? Het gaat over jouw boodschap. Vat die boodschap eens samen in een paar woorden. En zijn het echt die woorden die je wilt gebruiken of zijn er synoniemen die nog beter uitdrukken wat je bedoelt of die de tekst nog luchtiger, geestiger of duidelijker maken. Heb je de juiste woorden opgeschreven? Maak er dan een zo kort mogelijke tekst van.

Laat de tekst rijpen

Ben je nog niet tevreden? Laat de tekst dan een tijdje liggen. Wedden dat er opeens de juiste zinnen in je opkomen? Zorg wel dat je altijd iets bij je hebt waar je op kunt schrijven. Deze zinnen komen op de raarste momenten, zoals tijdens een vergadering die heel ergens anders over gaat of midden in de nacht. Het zou zonde zijn als je de volgende ochtend wakker wordt en je die mooie zin niet meer kunt herinneren.

Niet iedereen kan schrijven

Natuurlijk kun je ook gewoon twijfelen of de tekst die je hebt geschreven wel goed is. Tekstschrijven is niet voor iedereen weggelegd. Jij hebt misschien heel andere talenten. En toch word je afgerekend op wat je hebt geschreven, zoals bij je website, sollicitatiebrief, verslag of offerte. Er kan veel van afhangen. Die ene klant, die droombaan of die grote opdracht. Laat je tekst dan herschrijven door iemand die met jouw tekst, woorden of begrippen precies kan schrijven wat jij bedoelt.

Wil je jouw teksten laten (her)schrijven, meer informatie of heb je een vraag over dit onderwerp? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06 8333 4501.