Skip to main content

Wat is redigeren nog meer dan fouten verbeteren?

Naast spel-, grammatica- en stijlfouten verbeteren, doet tekstenredigeren.nl meer met je teksten. Of het nu gaat om een blog, boek, nieuwsbrief of een ander document, tekstenredigeren.nl levert een zo goed mogelijk document af. Leesbaarheid, afgestemd op de doelgroep, is een eerste vereiste.

Schrijfniveau

Voor bijvoorbeeld gemeenten schrijf ik bewonersbrieven in B1, dat is voor iedereen (behalve voor mensen die niet kunnen lezen of de taal niet machtig zijn) begrijpelijk Nederlands. Wetenschappelijke teksten (C2) bevatten vaak vakjargon en meer ingewikkelde woorden die op dat vakgebied vaak gebezigd worden. Het komt erop neer dat de tekst begrijpelijk moet zijn voor de doelgroep.

Stopwoordjes en overbodige woorden

Stopwoordjes of overbodige woorden verwijder ik, tenzij die nodig zijn voor de context of om iets te verduidelijken. Count wordsworth is een tool om te bekijken hoe vaak je een (stop-)woord gebruikt, zowel in het Nederlands als in het Engels. Wat ik de laatste tijd vaak tegenkom in teksten is ‘in ieder geval’, terwijl dat echt niets toevoegt aan de inhoud.

De lezer is slim

Soms kom ik teksten tegen waarin elk detail staat uitgelegd. Dat is nodig als je een product beschrijft, een (technische) handleiding maakt of bijvoorbeeld een route beschrijft. Maar de lezer is slim. Je kunt de fantasie van een lezer maar een beetje beïnvloeden, omdat je niet in zijn hoofd kunt kijken. Als je bijvoorbeeld schrijft dat het koud is, dan is dat voor de één een temperatuur onder de vijftien graden en voor een ander een temperatuur rond het vriespunt. Laat de lezer zelf beslissen hoe hij iets leest of opvat.

Schrijven is voorbereiden, schrijven en bijschaven

Bij een goede voorbereiding (feiten, ideeën, indeling) is schrijven het halve werk. Let tijdens het schrijven niet op fouten, zinsbouw, grammatica en dergelijke, want dat leidt je af van de inhoud. Achteraf schaaf je de tekst bij, schrap je overbodige woorden en verbeter je de fouten. Laat daarna je tekst een paar uur liggen en kijk er dan nog een keer naar. Valt er niets meer te verbeteren, stuur het dan nog even voor de zekerheid naar tekstenredigeren.nl. Je wilt toch niet dat je over je fouten heen leest en later ontdekt dat er nog fouten in je tekst stonden.

Een professionele redacteur verbetert je tekst

Een professionele redacteur controleert je teksten grondig op fouten, verbetert je taalgebruik en voegt waarde toe aan je teksten, waardoor ze beter leesbaar en begrijpelijk zijn en een professionele uitstraling hebben. Dat is belangrijk als je een blog, artikel, boek of iets anders wilt publiceren. Ook als er meerdere mensen aan een artikel hebben gewerkt, is het goed om er een eensluidende tekst van te (laten) maken door een professionele redacteur.