Skip to main content

Storytelling, voor wie, hoe en waarom?

Storytelling, dat is een manier om je product of dienst te promoten. Betrek je klant bij je product en maak het persoonlijk. Maar hoe doe je dat?

Bij pech kregen we de familiegeschiedenis te horen

Toen ik voor Dille & Kamille vaak in Engeland op beurzen kwam, maakten we kennis met de echte Engelsman/vrouw (meestal mannen trouwens…). Na het handen schudden vertelden ze wat voor bedrijf ze hadden, hoelang het bestond, wie ermee begonnen was en als we pech hadden, kregen we de hele familiegeschiedenis te horen.

Het komt niet altijd goed uit

We hadden altijd veel te doen op de beurzen met veel grote hallen op zoek naar geschikte artikelen voor de winkels, dus voor ons kwam het lange verhaal niet altijd goed uit. Vooral Engelsen stellen deze verhalen wel op prijs, omdat het voor hen normaal is en ze waarschijnlijk meer tijd hebben om op de beurs rond te lopen.

Ken je doelgroep

Wat bij deze mensen ontbreekt, hoe goed bedoeld ook, is kennis van hun doelgroep. Ze staan op een internationale beurs en zouden kunnen weten dat niet iedereen gecharmeerd is van hun verhaal. Storytelling begint bij: voor wie (je doelgroep) doe je het? Waarom doe je het (als marketinginstrument)? Hoe doe je het?

Win fans en vertrouwen

Je kunt nooit iedereen bereiken en dat is ook niet nodig. Maak keuzes en bepaal waar jij je focus legt. Bovendien is het belangrijker om fans te krijgen voor je product en bedrijf en hun vertrouwen te winnen dan dat je meteen verkoopt. Fans gaan je volgen en als ze je nodig hebben, weten ze je te vinden.

Geef iets weg, misschien krijg je iets terug

Verkoop niet actief in je verhaal, maar laat zien waarom jouw product/dienst goed is. Geef informatie, een klein cadeautje, advies. Laat zien dat je weet waar je het over hebt. Zorg dat de neuzen van al je medewerkers de goede en dezelfde kant op staan, dan krijg je misschien iets terug van een klant in de vorm van een aankoop.

Ik was (en ben) vooral fan van de Engelse producten

De echt Engelse producten spraken mij aan en ik was (en ben) fan van Engeland. De prachtige ouderwetse vuilnisbakken en broodblikken, de mooie tuinartikelen, heerlijke zepen en chutneys hebben we ondanks de (te) lange verhalen toch ingekocht. Dus als je verhaal én je product goed zijn, komen je klanten vanzelf.

Wil jij ook jouw verhaal vertellen, maar krijg je het niet goed op papier? Neem dan contact op met tekstenredigeren.nl. Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06 8333 4501.