Skip to main content

Knap hoor!

Dit keer een heel ander bericht...

Vanavond sluit De Balkonie in de Jan Evertsenstraat. De eerste winkel waar ik na mijn Dille & Kamille-avontuur mee heb mogen helpen aan de opbouw en inrichting. Het was niet zo gek dat er klanten waren die zeiden dat het op Dille & Kamille leek. Na de start heeft Friederike Joppen alles zelf gedaan met haar medewerkers. Best knap voor iemand die altijd juf was. Gelukkig mocht ik haar teksten nakijken en af en toe advies geven.

Na een tijdje opende Friederike haar tweede winkel in de Javastraat. Ook daar mocht ik helpen met inrichten. Het was direct een groot succes. Ze was retailrookie van het jaar, werd als voorbeeld bij opleidingen gebruikt, haar winkels werden genoemd in diverse kranten en magazines. Kortom, ze was zeer succesvol. En toen… toen kwam corona. Bijna zonder steun – behalve van haar personeel − is zij die periode doorgekomen.

Na corona waren er de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis. De mensen houden de hand op de knip en de omzet, vooral in de winkel in west, kwam niet meer op peil. Friederike belde mij om te vragen wat ze moest doen. ‘Doe de winkel dicht’, zei ik haar. ‘Je hebt nog een winkel, maak daar een groot succes van.’ Het was een moeilijke beslissing, maar om zes uur vanavond sluit Friederike haar eerste winkel. Zo knap om die beslissing te durven nemen!

Misschien denk je nu, wat moet ik met die informatie? Dat begrijp ik. Maar ik denk dat er twee conclusies uit dit verhaal te trekken zijn. Ten eerste, ga niet door met iets wat niet lukt, hoe je ook je best doet. Stop je energie in iets anders en zorg dat dat wel lukt. Ten tweede, focus je op waar je mee bezig bent. Je kunt maar één ding echt goed doen. Of verzamel mensen om je heen die je helpen met groeien als dat je ambitie is.

Veel lokale ondernemers hebben het moeilijk om het hoofd boven water te houden. Probeer daaraan te denken als je straks inkopen doet voor Sinterklaas en Kerst. Koop lokaal en steun zo de winkelier die het nu zo hard nodig heeft. Jij wilt toch ook dat die leuke kleinere winkels blijven bestaan. Ik hoop dat velen, en natuurlijk vooral Friederike, het redden om winkelen leuk te houden en de beleving van lokaal winkelen in stand te houden.