Komen jouw klanten vanzelf naar je toe?

Iedere dag krijg ik nieuwsbrieven van mensen die mij vertellen hoe ik meer klanten kan krijgen door middel van speciale formules en bepaalde marketingtechnieken. Het kan ook anders. Dat mijn website bovenaan staat (na de advertenties) als je zoekt op ‘teksten redigeren’ heb ik voor elkaar gekregen dankzij mijn kennis van SEO en het schrijven van de juiste websiteteksten. Dat wil nog niet zeggen dat heel veel mensen mijn website bezoeken of mijn LinkedIn-profiel bekijken. Ik krijg best af en toe een klant via mijn website, maar om nou te zeggen dat het stormloopt...

Zal ik je een geheim vertellen? Ik krijg de meeste klanten via mijn klanten. Veel van mijn klanten maken regelmatig gebruik van tekstenredigeren.nl. De ene keer voor een enkele brief of mailing, de andere keer voor een website, persbericht, blog of boek. Blijkbaar zijn ze zo tevreden dat ze mijn gegevens doorgeven aan anderen. Die hebben daar dan zo’n vertrouwen in, dat ze direct contact opnemen. Een groter compliment kan ik toch niet krijgen?

Mijn connecties op de sociale media zorgen niet voor veel omzet, want netwerken online gaat niet vanzelf. Ook al heb ik behoorlijk wat contacten op bijvoorbeeld LinkedIn, dat wil nog niet zeggen dat zij allemaal gebruik maken van mijn diensten. We zouden wat actiever moeten zijn met aanbevelingen schrijven, referenties geven en delen van berichten. Niet alleen om bekenden aan meer connecties te helpen, maar juist om anderen te laten weten dat we tevreden zijn.

Want wat is een betere reclame voor je bedrijf dan tevreden klanten? Mensen die je naam laten vallen bij het bedrijf waar ze werken, als iemand een bedrijf in jouw branche zoekt of op feestjes. Maar ook via de sociale media. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Nou, gewoon erom vragen. Eerlijk gezegd schrijf ik zelf ook te weinig aanbevelingen. Ik meld mijn tevredenheid wel aan degene die iets voor mij heeft gedaan, maar bijna nooit op de sociale media-kanalen.


Dus als je ooit iets voor mij gedaan hebt, betaald of niet, vraag dan alsnog om mijn aanbeveling of referentie. Ik geef die graag als ik tevreden ben. Net zoals jij een referentie voor mij kunt schrijven als je wilt en tevreden bent met mijn werk. Dan hebben we allemaal iets aan ons soms zeer uitgebreide netwerk. Pas wel op dat je niet irritant wordt, zoals de ‘grotere spelers’ die soms na het kopen van een pakje thee of een paar batterijen al om een referentie vragen.   

UA-41958947-1