Skip to main content

Iedereen kan schrijven én taarten bakken

Er zijn mensen die creativiteit uitstralen en zelfs over het werk van een notaris nog een humoristische of prettig leesbare tekst kunnen schrijven. Die mensen denken, doen en schrijven creatief. Dat is helaas niet iedereen gegeven. Maar iedereen kan schrijven. Niet iedereen is een patissier, maar veel mensen kunnen heerlijke taarten bakken. Zo werkt het ook met schrijven.


Creatief schrijven, dat gaat beter met pen en papier

Tijdens een cursus die ik gaf over helder en duidelijk schrijven, kreeg ik een vraag over creatief schrijven. Degene die de vraag stelde, gaf aan minder creatief te zijn nu ze meer rapporten moest schrijven. Er zaten zoveel regels in haar hoofd dat de creativiteit een beetje weg was. Als copywriter was dat erg onhandig voor haar.

Als jij voor je werk of tijdens het schrijven van een document, boek of andere tekst je creativiteit wilt ontwikkelen, kun je het best gewoon met pen en papier schrijven. Het nadeel van schrijven op een computer is dat je het direct goed wilt doen, omdat je het voor je ziet. Dan komen die regeltjes weer om de hoek kijken, terwijl schrijven een creatief proces is.


Het schrijfproces

Tijdens het creatieve schrijfproces vloeit alles wat in je opkomt uit je pen. Probeer nooit tijdens het schrijven de tekst te verbeteren, maar schrijf gewoon door. Het schrijven zelf neemt de eerste helft van de tijd in beslag. De tweede helft besteed je aan het verbeteren van spelfouten, herschrijven en schrappen. Ben je klaar? Lees het daarna nog een keer hardop, zodat je eventuele haperingen herkent.

Komt er niets uit je pen? Kun je niets bedenken over het onderwerp waarover je wilt schrijven, schrijf dan gewoon iets anders. Alles wat in je opkomt, schrijf je op. Hoe gek of onsamenhangend ook. Het maakt niet uit wat er staat, want het is alleen voor jou bestemd. Stop met schrijven na twee pagina’s en schrijf dan over het onderwerp waarover je moet schrijven. Wedden dat het dan wel lukt?


Taarten bakken

Als toegift nog een heel makkelijk recept voor een zomerse taart:
Snijd een Turks brood horizontaal doormidden en bak de helften 6 minuten in een op 200 graden voorverwarmde over. Laat dit afkoelen. Meng een klein bekertjes stijfgeslagen slagroom met 250 gram mascarpone en een paar flinke eetlepels lemon curd. Smeer dit over een van de helften en bestrooi het rijkelijk met zomers fruit, zoals rode en blauwe bessen, aardbeien en frambozen.

De andere helft van het Turkse brood kun je bestrijken met knoflook, olijfolie en grof gemalen zeezout, lekker bij de borrel of soep.

Eet smakelijk!