Een boek schrijven

Het onderwerp stond vast, de globale verhaallijn ook. Ik dacht weleens even een boek te schrijven. De ervaring die ik had met het redigeren van boeken van anderen, gaf mij een voorsprong. Dacht ik. Het schrijven begon lekker en het verhaal leek als vanzelf te ontstaan. Heel gek, ook al kende ik het verhaal, het schrijven ging alsof het verhaal onder mijn handen ontstond. Ik wilde verder met schrijven, omdat ik, net als bij een boek, benieuwd was hoe het verderging.

Tja, en dan is de eerste ruwe versie af. Best trots op het resultaat vroeg ik een aantal mensen uit mijn directe omgeving mijn boek te lezen en te voorzien van zoveel mogelijk commentaar. Eigenlijk vond ik dat heel eng. Stel je voor dat ze het helemaal niets vonden, terwijl ik mijn hele ziel en zaligheid erin had gestopt. Misschien vonden ze het onderwerp stom of pakten ze de emotie niet op.

De eerste commentaren waren aardig, zo van: 'Ik wist niet dat je dat kon' en 'Ik heb het in één adem uitgelezen.' Nou, je snapt dat ik best trots was. Tot het commentaar kwam van echte critici:
- Vanaf pagina 140 is het wel leuk.
- Het is geen realiteit; het gaat allemaal te gemakkelijk.
- Er zit geen spanning in het verhaal. 

Nou, dat kwam behoorlijk hard aan. Zo hard zelfs dat ik helemaal geen zin meer had in het boek. Ik ben dus geen schrijver...
Een goede vriendin had ik het ook laten lezen. Zij was een stuk positiever maar had ook kritiek. Kritiek waar ik echt iets mee kon. Wat me ook moed gaf om verder te gaan was dat ze me vertelde dat ze maar een keer eerder tranen had gehad tijdens het lezen van een boek en dat had ze bij mijn boek ook. 

Nu begrijp ik dat het schrijven van een boek hard werken is. Wat ik heb laten lezen aan anderen is pas de eerste ruwe versie. Nu komt het eropaan om ieder hoofdstuk, iedere alinea onder de loep te nemen. Bijna wetenschappelijk. Schrappen, veranderen, aanvullen, hardop lezen en vooral heel kritisch zijn. Ik merk dat alleen de verhaallijn overeind blijft, maar dat ik verder bijna alles verander. Hoewel, er staan een paar goede zinnen in.

Of het boek er ooit komt? Ik hoop het. Ik weet wel dat het een zware bevalling is en dat je een boek niet zomaar uit je mouw schudt. Wordt vervolgd...

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

UA-41958947-1